Angelca Likovič: Metadonski lobi

February 11, 2017|Posted in: Novice in arhiv dogodkov

V mandatu vlade Mira Cerarja nismo do sedaj nikoli slišali o problemih mladih glade uživanja drog, čeravno je to v Sloveniji zelo velik problem. Vse raziskave kažejo, kako veliko število mladih je odvisno in zasvojeno od mamil, alkohola, interneta…In komu je to mar, ko izgubljamo našo mladino v najbolj ustvarjalnih letih. Politiki imajo sami s sabo toliko  nerešenih problemov, da nimajo časa se posvetiti naši mladini in jim pokazati pravo pot srečne in uspešne mladosti.

V času, ko je bil minister za zdravje dr. Keber, so v večini občin v Sloveniji delovale tako imenovana Lokalne  akcijske skupine – LAS, ki so se ukvarjale s problematiko zasvojenosti pri mladih. Tudi sama sem sodelovala v taki skupini v občini Grosuplje. Imeli smo, na nivoju občine in na nivoju države, posvete na to temo, kjer so predavali zdravniki, psihologi in svoje zgodbe povedali tisti, ki so se uspešno vrnili iz komun za zdravljenje odvisnosti iz Italije ali iz naših komun, ki jih imamo tudi nekaj. Bili smo tudi pri ministru dr. Kebru, ki je sicer naredil tudi marsikaj slabega, ampak glede zasvojenosti, mu je treba pošteno priznati, da se je zavedal problema in je našo dejavnost zelo podpiral.

A pozneje se je žal naše prizadevanje povsem onemogočilo, saj so zdravniki stopili skupaj in ugotovili naslednje: “Zasvojenost je bolezen, kot npr. sladkorna bolezen in je potrebno zdravljenje celo življenje.” Mnogi se seveda s to trditvijo nismo strinjali, saj smo trdili, da vsaka  zasvojenost je razvada. Nismo bili uspešni. In prav zdravniki so začeli vsem zasvojencem dajati metadon, kar počnejo še danes. Nekateri zdravniki imajo celo svoje  privatne  metadonske ambulante.

Danes  na področju  metadona obstajajo zelo veliki lobiji, ki služijo zelo velike denarje, a povsem brez vsakega učinka. Nihče se z metadonom ne reši zasvojenosti od drog. Pozitivni rezultati se pojavijo le pri tistih, ki so bili v komuni. Metadonskega lobija prav nič ne boli srce, kako propadajo mladi. Bistvo je, da oni služijo, imajo ogromno denarja, jahte,  vile… Nihče javno in glasno ne pove, koliko nas davkoplačevalcev stane metadonska mafija in kakšni so učinki – ker jih sploh ni.

Kar pojdite vsako jutro pred Zdravstveni dom na Metelkovi in boste priča, ko mlada dekleta in fantje zjutraj, preden gredo v šolo, pridejo na metadon. Dobijo kavico in metadon. Metadonska ambulanta na Metelkovi deluje 24 ur in tudi ponoči jih srečujete, ko pridejo na metadon. Prav ta metadon pa  počasi uničuje možganske celice in ko se ga telo navadi, ni več učinkovit in mladi posežejo po bolj močni drogi. Bila sem priča  žalostnemu pogledu na Metelkovi zjutraj in tudi ob 2 ponoči, ko mladi pridejo na drogo.  Pri srcu me je stisnilo in dobila sem solzne oči, ko gledaš te apatična – medle oči mladih. Spraševala sem se in se še danes, v katerem obdobju odraščanja so družine in družba zgubile stik z mladimi, da so šli na svojo pot, pot pogube in žalosti. Tudi v drugih večjih občinah vsakodnevno delijo metadon.

Naši politiki zelo radi uporabijo rek:¨Na mladih svet stoji!” Kaj pa naredijo za mlade, za družine, da bodo mladi  živeli srečno in ustvarjalno življenje. V celotnem Cerarjev mandatu nismo slišali ene besede o problemih zasvojenosti pri mladih. Krožijo pa tudi neuradne novice, da  tudi naši, nekateri politiki ,občasno posežejo po drogi. Prepričana pa sem, da si Slovenci in Slovenke zaslužimo politike z zdravo pametjo, zato bi bilo zelo pametno, da se vsi testirajo, le tako se lahko te govorice ovržejo ali potrdijo.

Če hočemo rešiti problem zasvojenosti, moramo takoj prenehati z metadonsko mafijo in ustanavljati komune, po zgledu Italije. Imamo veliko zapuščenih hiš, majhnih kmetij, ki bi jih preoblikovali v komune, kjer bi mladi, ki so odvisni od drog, smisel življenje iskali v delu, dobrih medsebojnih odnosih. Imamo že par komun v Sloveniji, ki so jasen dokaz, da mnogi, ko pridejo iz komun zaživijo povsem normalno življenje. Iščejo delo, si ustvarijo družino. In prav tem bi morali mladi, ki  uživajo metadon prisluhniti. Kdo bo organiziral ta srečanja, metadonski lobiji prav gotovo ne, ker se bojijo, da bi izgubili odličen zaslužek, brez vsakega truda. Ministrstvo za zdravje in vlada pa tudi nimata časa, saj vidimo koliko časa delajo zdravstveno reformo, pa  tudi ni nobenega rezultata , zaradi požrešnih zdravstvenih lobijev.

Če zmanjka odvisnikov takoj propade tudi metadonski lobi!

Upam in verjamem, da se bo nova vlada po volitvah zavedala, da je njihova zelo pomembna naloga skrb za zdravo življenje mladih. Prav bi bilo, da ponovno po občinah uvedemo Lokalne akcijske skupine – LAS, ustanavljamo komune, večjo skrb dajemo družinam in šolam pri vzgoji  mladih. Mladi pričakujejo našo skrb v  občutljivem obdobju odraščanja. In prav je tako! Upam, da prihaja čas sprememb tudi na tem področju. Do sprememb pa bo prišlo, če se bomo Slovenke in Slovenci zavedali, da to lahko dosežemo le z volitvami in volimo stranko GLAS za otroke in družine.

Angelca Likovič

Leave a Reply


You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

*