Angelca Likovič: Agencije za izkoriščanje delavcev

February 2, 2017|Posted in: Novice in arhiv dogodkov

V zadnjem času poslušamo in beremo, kaj vse se dogaja z našimi delavci, ki so zaposleni v podjetjih, kjer so tuji lastniki. Na TV smo videli primer Revoza v Novem mestu. Iščejo delavce za nočno delo preko Agencije. Sprašujem se, zakaj preko Agencije, saj imamo dovolj Zavodov za zaposlovanje. Zakaj podvajanje?! Jasno mi je, to se je zopet dogovorila elita, sprejela zakon in sedaj imamo preko 100 Agencij v Sloveniji, ki iščejo kader in ga posredujejo v naša podjetja. Seveda si za svoje delo vzamejo dober kos pogače in krasno živijo na račun že tako opeharjenih delavcev. Mnogi kršijo zakon in jim ne priznavajo prevoza na delo, odmora za malico, regresa… To je navadno suženjstvo. Govorila sem z delavcem, ki je bil zaposlen v  Revozu. Povedal je, da je nečloveško izkoriščenje, pravo suženjstvo. In kje je naša vlada?! Kje je Gospodarska zbornica?! Kje je varuhinja človekovih pravic?! Ali ne vidijo, da so se Agencije razbohotile po vsej Sloveniji in izkoriščajo delavce, ki so že tako nizko plačani? Res tudi v Sloveniji potrebujemo enega Trampa, ki  se bo zavzel za srednji in nižji sloj prebivalstva. Delavci, ki se zaposlijo preko Agencije  imajo  minimalno plačo in to za nočno delo. Fizični in psihični pritiski so tako močni, da mnogi ne zdržijo. Spomnimo se, kako so končali mnogi delavci v  Muri in kako je Lukančičeva odnesla milijone v Srbijo. In kaj naše sodstvo, največ sodnikov na prebivalca imamo, a učinka ni nikjer?!

Agencije lahko kadarkoli prekinejo pogodbo o zaposlitvi. Tako se direktorji podjetij  razbremenijo vseh skrbi in odgovornosti za kader. To so brezčutni direktorji, ki ne čutijo nobenega spoštovanja in odgovornosti do svojih delavcev. In prav zato tudi delavci ne morejo čutiti pripadnosti kolektivu in je inflacija zelo velika. Ljudje ne zdržijo takega izkoriščanja in poniževanja. Prisluhnite delavcem, ki so zaposleni v podjetjih, kjer so tuji lastniki. V mnogih je podobno izkoriščanje, lastnikom se gre le za dobiček. In prav zato bodo naši delavci iskali zaposlitve v tujini. Gospod Cerar pa je izjavil, da ga čudi, da delavci v Revozu niso bolj motivirani. On je lahko motiviran, saj si je povečal plačo. Delavci v Revozu pa so pravi sužnji. Dobri naši direktorji, ki jih je kar nekaj, pa imajo svoje kadrovske službe in kader iščejo preko razpisa in s pomočjo Zavoda za zaposlovanje.
Čas je, da se vsi  tako izkoriščeni delavci povežejo v en sindikat in zahtevajo svoje pravice. Sedaj imamo mnogo sindikatov samo s ciljem, da so razpršeni in niso učinkoviti.

Opozicijske – pomladne stranke bi morale takoj zahtevati da se z zakonom ukinejo vse Agencije, ki so same sebi namen. Njihov cilj je lepo živeti na račun izkoriščanja delavcev. Po naslednjih volitvah bo to nujno takoj urediti, pa ne samo to. Takoj bo potrebno nazaj uvesti SDK, koliko nepravilnosti se dogaja odkar so načrtno ukinili SDK. Pod mikroskop bo potrebno vzeti mnogo institucij, forumov in lobijev, ki pobirajo mnogo denarja davkoplačevalcev in s svojim delom naredijo več škode, kot koristi. Zapreti jim bo potrebno enostavno dotok sredstev, pa naj delajo prostovoljno, tako kot sedaj že mnogi to počnemo. Ta denar, ki ga ni malo, pa bo potrebno nameniti tja, kjer bo obrodilo bogate sadove-družinam, najnižje plačanim delavcem, zapuščenim in osamljenim…Le tako bomo postajali bolj humana družba, ki čuti odgovornost do vseh slojev prebivalstva, ne le do elit, kar počne sedanja vlada. Slovenci si že enkrat zaslužimo vlado, ki bo imela v prvi vrsti srce in čut za pravičnost. Upajmo, da tako vlado tudi dobimo po naslednjih volitvah! To pa lahko dosežemo le s tem, da se volitev udeležimo v zelo velikem številu. Pasivni državljani moramo postati aktivni in spremljati delo naših politikov in hitro bomo ugotovili, da moramo po volitvah oblikovati novo, bolj pravično vlado. Levičarjev imamo dovolj. Dajmo še drugim priložnost, v upanju, da nas popeljejo v prijaznejši, bolj pravični in humani sistem, kjer bodo prave vrednote resnično na prvem mestu.

Angelca Likovič

Leave a Reply


You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

*